Copyright © 2009 ANVR Ludus. All Rights Reserved
PROFILE DE VETERANI
ASOCIATIA NATIONALA A VETERANILOR DE RAZBOI DIN ROMANIA
FILIALA MURES SUBFILIALA LUDUS








Începe războiul
Țara avea nevoie de tot mai multe cadre militare pentru a alimenta mașinăria războiului. Este recrutat pentru școala de subofițeri de artilerie din Pitești, unde cunoștințele de topografie învățate la școala agricolă îl ajută să devină lider al seriei sale. În 1944 termină școala cu gradul de plutonier și este repartizat la Regimentul 39 Artilerie din Alba Iulia. Situația armatei române pe frontul rusesc era gravă și era nevoie de forțe proaspete. S-a format un divizion cu care a ajuns pe front la Galbâna, Basarabia, în 4 aprilie 1944. La plecarea din țară, ostașii aveau misiunea de a ajunge la Divizia 18, dar aceasta a fost încercuită la Cotul Donului și scoasă din luptă. Au urmat marșuri în retragere cu lupte dure și sângeroase. Au murit atunci mulți prieteni și consăteni. A fost coleg cu Victor Stoica și Mircea Moldovan din Luduș și cu Petru Șofron și Ioan Felecan din Gheja, cu care a sărbătorit încheierea războiului. Dar, până atunci, Tănasie Fanea mai avea de pătimit. Ziua de 23 august 1944 l-a găsit acasă, fiind în concediu. Nu s-a mai dus la Podul Iloaiei, unde era unitatea sa, pentru că a fost mobilizat la Regimentul 39 Alba Iulia. A fost încadrat într-un divizion și așa a început războiul spre Vest, după ce a luptat în Est. A participat la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, apoi în Ungaria și Cehoslovacia. Aici, norocul l-a părăsit și în urma unui bombardament a fost rănit la genunchi. Era 2 aprilie 1945, războiul era ca și încheiat și tânărul Tănasie Fanea, care nu împlinise 23 de ani, era în pericol de a-și pierde un picior. A fost internat în spitalul militar românesc din Brno (Cehia), unde a fost bine îngrijit. În august 1945 a ajuns acasă, fiind în convalescență până în octombrie.
Începe viața civilă
După ce s-a însănătoșit, Tănasie Fanea s-a angajat la Ocolul Agricol din Luduș. Era perioada împroprietăririlor, se dădeau titluri de proprietate, se întocmeau schițe cu loturile agricole. A făcut multe măsurători și schițe topografice la Gheja, Cecălaca, Nandra, Sînger, Chimitelnic, Chețani, Hădăreni, Grindeni, Valea Largă. Pentru câteva luni a trecut la Ocolul Agricol Cîmpia Turzii, unde l-a însoțit pe ing. Dubowanski. A revenit la Luduș ca agronom de sector, pentru 11 ani, la recent înființata Stațiune de Mașini și Tractoare. S-a ocupat de agricultură și la secția agricolă a orașului și, datorită calităților sale de organizator și de om de specialitate, a fost numit președinte al CAP din oraș. Astăzi nu regretă acea perioadă pentru că, alături de oameni, a avut rezultate bune. A înființat o vie de 37 ha cu soiuri nobile aduse de la Ciumbrud; la punctul "Roznyai" a primit aprobare pentru plantarea unei livezi de 17 ha; la Gheja s-a amenajat o grădină de legume de peste 200 ha, iar la Luduș o fermă de 600 de vaci cu lapte, dotată cu utilaje moderne. Pentru o perioadă scurtă a fost președintele unei unități care coordona activitatea agricolă a 43 de sectoare. După reorganizarea administrativ- teritorială a țării a devenit din nou președinte al CAP Luduș, de unde s-a pensionat în anul 1982.
Începe a doua "civilie"
Tănasie Fanea este un om activ, așa cum a fost tot timpul. După o viață de muncă nu poate sta locului nici acum când a ajuns pensionar. La filiala locală a Asociației Veteranilor de Război respectă programul în fiecare zi. În fiecare săptămână se deplasează la Tîrgu Mureș pentru a rezolva diferite probleme ale celor aproximativ 200 de veterani de război și ale celor peste 700 de văduve de război. Dacă este nevoie, nu ezită să plece și la București pentru a interveni în favoarea colegilor săi de suferință. În servieta veche, de pe timpuri, poartă acte, documente, petiții ale celor care sunt nedreptățiți într-un fel sau altul. Și, de cele mai multe ori, rezolvă cu bine cererile lor pentru că a rămas și acum un luptător.
Regretă doar faptul că la depunerile de coroane prilejuite de sărbători comemorative nu participă elevii și tineretul. Apoi, este de părere că desființarea serviciului militar obligatoriu nu folosește la dezvoltarea fizică și psihică a tinerilor. Dar, cu toate acestea, Tănasie Fanea privește la fel de senin atât trecutul său, cât și viitorul.
Copilăria și tinerețea
Tănasie Fanea s-a născut în 4 septembrie 1922 în actualul cartier Gheja, pe atunci comună. Părinții lui voiau să-l vadă învățător și a fost trimis la Școala Normală din Blaj, unde rămâne doar doi ani. Se întoarce la prima sa dragoste, agricultura, și se înscrie la Școala Tehnică Agricolă din Turda, unde devine absolvent în anul 1940. În mod firesc, practica agricolă a făcut-o în cadrul Ocolului Agricol din Luduș, unde a fost încadrat ca tehnician. Unul din planurile sale nu le-a mai putut realiza din cauza situației internaționale în care era implicată și România atunci. Nu a ajuns la Chișinău, la Facultatea de Viticultură, vestită în epocă, în calitate de student, dar a ajuns, patru ani mai târziu, în Basarabia, îmbrăcat în haină militară.
Cpt. (r.) FANEA TANASIE
presedintele subfilialei ANVR Ludus